Dec 1, 2017

Beskrajni plavi krug i u njemu zvezda


Pomisila sam da je baš danas pravo vreme za objavu ovog posta. Osetila sam potrebu da vas podsetim, da obeležim ovaj 30. novembar. Jučerašnji dan koji nije bio običan četvrtak, jučerašnjim danom obeležena je četrdesetogoišnjica smrti Miloša Crnjaskog. Jedan od sto najznačajnih Srba, pesnik, pripovedač, romansijer i publicista kako kaže nama vrlo draga Wikipedia. Smatram da je prethodni red bio pomalo i nepotreban jer to ime, Miloš Crnjanski, njegov lik i delo zaista moraju biti poznati svima, ne samo književnim fanatcima. Citiraću redove ,,Slobodne štampe'' iz 1920.godine:,,Među generacijom najmlađih naših književnika postoje njih dvojica kod kojih se čitalac i kritičar mogu zadržati duže nego kod ostalih. Iz dva razloga: prvi od njih je jedan od onih pripovedača kome ratni i posleratni haos u umetnosti uopšte nije dao vremena da se sredi, da se konsoliduje u cilju tehnike i arhitektonike pripovetke; drugi, drugi je onaj retki na koga te 'unakrsne vatre' problema i ideja koje su se rodile iz željeza, olova i ognja ratnoga nisu delovale destruktivno i negativno. Prvi je Miloš Crnjanski, do juče đak Pešte i donekle 'moderni Lala', a drugi je Ivo Andrić, sin najsumornijeg kraja Bosne i moderan u smislu novije pripovetke" Eto, rame uz rame sa Ivom Andrićem. Budimo zahvalni Srbiji što je ne samo nama, već čitavom čovečanstvu izrodila ovakve, velike ljude.
Nisam nacionalista, ali na trenutak, baš ovaj sad, osetim veliku ljubav prema ovoj maloj, snažnoj zemlji. Zamiriše hleb, u ušima ritam stare, narodne 'Ajde Kato, pod nogama kaldrma, a na odelu sitan, zlatni vez i raskošni cvetovi.
Danas je dan kada se sećamo Miloša crnjaskog jer on će živeti ne dok je njegovih dela, već dok je njegovih čitalaca. Danas slavimo Srbiju i njene ljude rumenih obraza, žene jake kose i naciju još jačeg karaktera jer ona će živeti ne dok je njenih granica, već dok je njenih ljudi.

THE OUTFIT

zašto baš ove slike prate ovaj post? Jer veliki, svetski trend u vidu vezenih cvetova mene zapravo uvek podseti na etno motive naše Srbije. Modifikovane i izmenjene, ali meni utoliko draže jer simbolišu spajanje modernog i tradicionalnog. Cvetove jarkih boja sada možete naći svuda, od poznatih dizajnera preko pristupačnijih brendova, na farmerkama preko cipela do torbi. A ja vas samo još jednom podsećam da moda putuje kroz vreme, evo vam dokaza.Shirt - similar HERE and HERE
Pants - Bershka
Bracelet - SIX

No comments:

Post a Comment